Vinance Hypotheken

Kangoeroewonen en gevolgen voor de hypotheek

Wat betekent samenwonen met familie voor je financiële situatie en hypotheek?

Als je besluit om samen te wonen met ouders of kinderen, zijn er veel zaken om over na te denken. Bijvoorbeeld over je hypotheek. Want als er meerdere generaties onder één dak wonen, heeft dit gevolgen voor je financiële en fiscale situatie – en dus ook voor je hypotheek.

Meld dubbele bewoning bij hypotheekverstrekker

Een belangrijke vraag als je gaat samenwonen met je familie: staat de bank dubbele bewoning toe? Als je besluit je moeder of vader in huis te nemen – of zelf bij je hulpbehoevende ouders in te trekken – moet je dit melden bij je hypotheekverstrekker. Oók als je een nieuw huis koopt om samen te gaan wonen met een eerste- of tweedegraads familielid. Een hypotheekadviseur kan je hierover informeren.

Houd rekening met verandering van woningwaarde

Als er meerdere generaties onder één dak gaan wonen, kan dit de waarde van de woning beïnvloeden. Dit kan zowel in positieve als negatieve zin. Houd daar rekening mee bij het afsluiten van een hypotheek of het aanvragen van een bouwdepot (om dubbele bewoning te realiseren).

Laat een ontruimingsverklaring opstellen

Als je gaat samenwonen met een eerste- of tweedegraads familielid heb je een ontruimingsverklaring nodig. De bank vraagt naar deze verklaring als ze weet dat er naast de eigenaren nog andere mensen in een woning wonen.

Wat staat er in een ontruimingsverklaring?

Als je je huis (gedwongen) verkoopt, zorgt de ontruimingsverklaring ervoor dat álle inwoners de woning moeten verlaten. Alle bewoners hebben hiervoor getekend en gaan akkoord dat zij het huis bij verkoop verlaten.

Met een ontruimingsverklaring regel je dit goed en voorkom je de vervelende situatie dat iemand het huis weigert te verlaten. In dat geval kun je namelijk de woning lastig verkopen, omdat het recht op het mogen (blijven) bewonen van een huis heel sterk is.

Maak afspraken over wat te doen bij overlijden of echtscheiding.

Gebeurtenissen in de privésituatie hebben gevolgen voor kangoeroewonen. Want wat gebeurt er als een van de familieleden komt te overlijden? En wat als jij en je partner besluiten te scheiden? Is de zorg en en de hypotheek dan nog voor één van de inwoners van de kangoeroe- of mantelzorgwoning op te brengen? En nóg lastiger: wil of kan de weduwe of weduwnaar wel voor schoonvader of schoonmoeder zorgen? Zaken waar je van tevoren grondig over moet nadenken én goede afspraken over dient te maken. Je doet er verstandig aan om dergelijke afspraken contractueel bij een notaris te laten vastleggen.

Schakel verschillende (financiële) experts in.

Wie wil samenwonen met eerste- of tweedegraadsfamilie doet er slim aan zich goed te laten adviseren door verschillende specialisten. En niet over één nacht ijs te gaan. Een expert die je bijvoorbeeld in kunt schakelen om je huis geschikt te maken voor kangoeroewonen, is een architect. Daarnaast zijn een fiscaal jurist, notaris en zorgexpert onontbeerlijk wanneer je besluit om met meerdere generaties onder één dak te gaan wonen. Ook is het verstandig om een financieel adviseur in te schakelen, die jou kan wijzen op belangrijke aandachtspunten.

Fiscale en financiële aspecten

Bij kangoeroewensen is het verstandig om een financieel adviseur in te schakelen, die jou kan wijzen op belangrijke fiscale en financiële aandachtspunten. Samenwonen met familieleden kan namelijk mogelijk gevolgen hebben voor de inkomstbelasting of het fiscaal partnerschap. En wat betekent kangoeroewonen voor voor schenk-en erfbelasting? Een financieel adviseur kan dit voor je in kaart brengen. Ook zijn er vele financiële gevolgen waar je rekening mee moet houden, zoals gevolgen voor toeslagen en sociale uitkeringen en waardeontwikkelingen van de woning.

Juridische aspecten

Samenwonen met eerste- of tweedegraads familieleden brengt ook juridische consquenties en verantwoordelijkheden met zich mee. Denk daarbij aan de wettelijke verdeling tussen ouders en kinderen, het splitsen van een woning en benodigde vergunningen. Een notaris kan je helpen dit inzichtelijk te krijgen en bovenal op papier vast te laten leggen. Ook kan deze persoon je helpen met het maken van een testament of het opstellen van een samenlevingscontract.

Laat u goed adviseren

Woonfonds staat als een van de weinige banken toe dat u met familie samenwoont. Schakel een adviseur in die u meeneemt door de lastige financiële, juridische en fiscale regels. Zodat u op een prettige en onbezorgde manier kunt samenleven. Lees hier meer over de Familiehypotheek van Woonfonds.